Już
prawie weekend, a w związku z tym, mam kolejną propozycję na karnawałową
przekąskę, świetnie sprawdzającą się zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki na ciasto:
·
21
g drożdży w proszku
·
25
g mleka w proszku
·
500
g mąki
·
1
jajko
·
50
g roztopionego masła
·
szczypta
soli
·
250 ml ciepłej wody
Składniki farszu:
·
0,5
kg filetów z kurczaka
·
¾
puszki kukurydzy
·
0,5
czerwonej papryki
·
1
duża cebula
·
ser
żółty/mozzarella (ilość wedle upodobań)
·
sól,
pieprz
·
1
jajko do posmarowania pierogów
Przygotowanie ciasta – w głębokim naczyniu rozpuścić drożdże
w ciepłej wodzie. Dodać do tego mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Następnie cały czas mieszając powoli dodawać 375 g mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajko z
roztopionym masłem, solą oraz resztą mąki. Obie mieszanki połączyć ze sobą i zagniatać
ok. 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przygotowanie farszu – kurczaka pokroić w drobną kostkę,
doprawić solą, pieprzem i usmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie
składniki wymieszać. Jeżeli ser jest w kawałku to zetrzeć go na tarce o grubych
oczkach. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować, to jest tylko moja propozycja :)
Gdy ciasto wyrośnie, można zabrać się za lepienie pierożków.
Tak jak przy standardowych pierogach, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2
mm. Wykrawamy okrągłe placki (ja użyłam w tym celu pucharka do lodów). Do
środka placuszka nakładamy farsz, posypujemy serem i zaklejamy. Z takiej ilości
składników zrobiłam 38 pierogów.
Piekłam 15 minut w temperaturze 200˚.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz