Święta, Święta, i po Świętach – już za kilka dni padną te
słowa, a wraz z nimi rozpoczną się przygotowania do zabawy Sylwestrowej. Dla tych,
którzy zostają w domu, bądź wybierają się na domówkę do znajomych, mam
propozycję szybkiej, smacznej, a do tego bardzo efektownej przekąski.
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
Ser camembert (lub inny, w zależności od gustu)
wędlina
Cebula (ja użyłam czerwoną)
pomidor
zioła prowansalkie
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania. Kroimy na
mniejsze kawałki (ja pokroiłam na prostokąty.
Wędlinę kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, pomidora w zależności
od wielkości kawałków ciasta (ja pokroiłam na plasterki a następnie przekroiłam
je na pół).
Na każdym z kawałków ciasta układa pomidora, wędlinę,
cebulę.
Wszystko przykrywamy serem. Doprawiamy smaku ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 15 minut (tak aby ciasto ładnie wyrosło). Nalepiej podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz