poniedziałek, 14 grudnia 2015

SAŁATKA BAŁTYCKA *przepis

Podczas pobytu w Dijon (relacja z wyjazdu TUTAJ), miałam okazję spróbować tutejszą 'sałatkę bałtycką'. Wiem. Na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym. Po przeczytaniu listy składników nie padło z Twoich ust ‘WOW’. Ale padnie, gdy tylko spróbujesz. Niby nic nadzwyczajnego, a smak rewelacyjny. 
Nam tak przypadła do gustu, że już kilka razy robiliśmy ją w domu. 





Składniki:
·         Sałata
·         Podsmażone plasterki ziemniaków
·         Łosoś wędzony
·         Sos koperkowy (można kupić gotowy, albo zrobić samemu – 150ml jogurtu naturalnego greckiego + 2 łyżki śmietany 12% + pęczek koperku + sól, pieprz)


Na talerzu/w miseczce kolejno układamy sałatę, ziemniaki (ciepłe, ale nie gorące) i łososia. Następnie wszystko polewamy sosem koperkowym.




SMACZNEGO!