Podczas pobytu w Dijon (relacja z wyjazdu TUTAJ), miałam okazję spróbować tutejszą 'sałatkę bałtycką'. Wiem.
Na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym. Po przeczytaniu listy
składników nie padło z Twoich ust ‘WOW’. Ale padnie, gdy tylko spróbujesz. Niby
nic nadzwyczajnego, a smak rewelacyjny.
Nam tak przypadła do gustu, że już kilka razy robiliśmy ją w domu.
Składniki:
·
Sałata
·
Podsmażone
plasterki ziemniaków
·
Łosoś
wędzony
·
Sos
koperkowy (można kupić gotowy, albo zrobić samemu – 150ml jogurtu naturalnego
greckiego + 2 łyżki śmietany 12% + pęczek koperku + sól, pieprz)
Na talerzu/w miseczce kolejno układamy sałatę, ziemniaki
(ciepłe, ale nie gorące) i łososia. Następnie wszystko polewamy sosem
koperkowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz