wtorek, 12 stycznia 2016

TIRAMISU *przepis

Drugi po creme brulee ulubiony deser mojego męża. Ja go lubię nie tylko za smak, ale również za to, że za każdym razem może być zupełnie inaczej podany. W mojej wersji bez alkoholu.



Składniki:
·         2 jajka
·         250 g serka mascarpone
·         50 g cukru pudru
·         biszkopty
·         zaparzona i ostudzona kawa
·         kawa/kakao/czekolada + płatki migdałowe (do dekoracji)

Oddzielam żółtka od białek. Z białek ubijam sztywną pianę.

Żółtka jajek ucieram z cukrem pudrem. Miksuję dokładnie z serkiem mascarpone, a następnie dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam, aż powstanie jednolita masa.

Biszkopty maczam w kawie i układam w naczyniu, w którym chcę podać tiramisu. Na biszkopty nakładam krem i całą czynność powtarzam do momentu wyczerpania składników.

Górę deseru posypuję czekoladą (w zależności od upodobań, można użyć kawy bądź kakako), oraz płatkami migdałowymi.

Aby tiramisu nabrało odpowiedniej konsystencji, przed podaniem chłodzę je przynajmniej godzinę w lodówce.



SMACZNEGO!