wtorek, 25 sierpnia 2015

DIPY DO WARZYW I NIE TYLKO *przepis


Nowy rok już się zaczął, na pewno obfituje postanowieniami związanymi ze zdrowym odżywianiem. Dla tych, którzy w menu karnawałowym chcą uwzględnić coś pożywnego, jak i dla tych, którzy podczas oglądania filmów lubią ‘zająć czymś ręce’, polecam trzy dipy do warzyw.


Dip 1 - Tzatzyki
Składniki:
1 ogórek
3-4 łyżki jogurtu greckiego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz

Na tarce zetrzeć ogórka. Posolić i odstawić na ok. 0,5h aby puścił sok. Po tym czasie zlać jak najwięcej wody, a do miąższu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jogurt grecki (koniecznie grecki, bo jest gęściejszy niż jogurt naturalny). Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.



Dip 2 - Oliwkowy
Składniki:
Oliwki (ja dałam ok. 80g)
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
1/3 ząbka czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego

Przepis jest bardzo prosty, gdyż wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki.




Dip 3 – z awokado (ale nie guakamole)
Składniki:
0,5 awokado
0,5 pomidora
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki jogurtu greckiego
Sól, pieprz

Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i wydrążyć pestki. Twardą część zmiksować z awokado, cebulą i sokiem z cytryny. Dodać jogurt grecki i doprawić do smaku solą i pieprzem.




Tak jak wspomniałam, dipy doskonale nadają się do świeżych warzyw (marchew, seler naciowy, papryka czy ogórek) jak i do chipsów czy krakersów. W obu wersjach cieszą się dużym powodzeniem na imprezach i często znikają ze stołu jako pierwsze :)




Smacznego!