wtorek, 25 sierpnia 2015

VALENTINE'S DAY SWEETS *przepis

Jakby nie patrzeć, Walentynki były trzy dni temu. Jednak to co przygotowałam na tamten dzień, nadaje się również na wiele innych okazji - urodziny, imieniny, romantyczny wieczór we swoje, spotkanie ze znajomymi, czy też bez specjalnej okazji. 
Do tego, jest bardzo proste w wykonaniu.

Ciasto francuskie, bo to ono jest bazą słodkości, o których chciałabym dzisiaj napisać, można kupić chyba w każdym sklepie. Nie trzeba się męczyć z wyrabianiem i rozwałkowywanie. Wystarczy tylko pociąć w pożądane przez nas kształty.


Ciastka z serduszkiem


Składniki:
gotowe ciasto francuskie
marmolada/dżem/konfitura







Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania i kroimy  na równe kwadraty. Marmoladę układamy na środku kwadratów w kształcie serduszka (dla ułatwienie, można odcisnąć na cieśnie kształt serca foremką do wykrawania ciastek). Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż do wyrośnięcia i lekkiego zarumienienia).

Tarta z owocami i galaretką 

 

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
owoce (wedle uznania)
1 opakowanie galaretki

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i dopasować do jej kształtu. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia obciążonym fasolą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut.
Po ostudzeniu ciasta ułożyć pokrojone owoce.
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu (ja zawsze daję mniej wody). Gdy zacznie tężeć ostrożnie wylać ją na tartę, tak aby owoce nie poprzesuwały się.
Podawać gdy galaretka stężeje.



SMACZNEGO!