wtorek, 25 sierpnia 2015

SAJGONKI *przepis






Mała, ale jakże sycąca przekąska, wywodząca się z kuchni chińskiej. Można jeść na ciepło albo zimno, same albo z dodatkiem sosów (moim ulubionym jest słodko-kwaśny). Ze względu na swój orientalny charakter jest miłym urozmaiceniem codziennej kuchni. W wykonaniu jest proste, ale niestety czasochłonne.


Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
40 dag pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule
mieszanka kiełków
1 torebka ryżu
papier ryżowy
1 jajko
sól, pieprz, imbir, sos sojowy ciemny

Mięso smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę i również podsmażamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Paprykę kroimy drobno (można wcześniej zdjąć z niej skórkę). 





Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną imbiru oraz 2 łyżkami sosu sojowego (można dodać więcej/mniej, wszystko zależy od naszego gusty). Po ostygnięciu mieszanki dodajemy jedno jajko, aby farsz się nie rozsypywał.




Papier ryżowy zanurzamy w misce z wodą (dosłownie na chwilę), aby zmiękł. Rozkładamy go na desce i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy najpierw dół, następnie boki, a na końcu całego sajgonka (jak na zdjęciu poniżej). Początkowo wydaje się to trudne, ale przy kolejnych sajgonkach idzie dużo szybciej i sprawniej. 




Można je dodatkowo zamoczyć w jajku i posypać sezamem (ja tą czynność odpuściłam tym razem). 




Tak przgotowane sajgonki smażymy na patelni, aby nabrały rumianego koloru a jajko dodane do farszu się ścięło.




SMACZNEGO!