wtorek, 25 sierpnia 2015

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAWIJAWE W BOCZEK *przepis


Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
Kilka plasterków boczku
Przyprawa delikat
wykałaczki


Polędwiczkę umyłam i usunęłam błony. Pokroiłam na plastry grubości ok. 2cm. Każdy z nich obsypałam hojnie przyprawą do mięs delikat (można zastosować inne przyprawy, wedle własnego gustu).
Plastry boczku owinęłam dookoła kawałków polędwicy i umocowałam wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia. 


Smażyłam górę i dół na mocno rozgrzanym oleju, następnie dopiekłam mięso w piekarniku, w temp. 180˚ C przez ok. 20 minut.


Tak gotowe polędwiczki podałam z ziemniakami pieczonymi w mundurkach oraz z marchewką i groszkiem.



SMACZNEGO!