poniedziałek, 24 sierpnia 2015

FONDUE SAVOYARDE *przepis

Górna Sabaudia słynie z kuchni pełnej serów. Lokalne specjały wykorzystywane są do większości dań. Jednym z nich jest Fondue Savoyarde – typowe składa się z 3 regionalnych serów z dodatkiem wytrawnego wina.



Składniki:
·         Ząbek czosnku
·         Ser Comte 0,250 kg
·         Ser Beaufort 0,225 kg
·         Ser Vacherin Fribourgeois 0,085 kg
·         20 ml białego, wytrawnego wina
·         Sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Ząbek czosnku obieramy, przekrajamy na pół i nacieramy nim garnek, w którym będziemy szykować nasze fondue.



Wino wlewamy do garnka i lekko zagrzewamy.

W między czasie kroimy wszystkie sery, które będziemy używać (łatwiej będzie je roztopić). Sery dodajemy do podgrzanego wina i na delikatnym ogniu podgrzewamy wszystkie składniki (ok. 0,5h, tak, aby sery dobrze się połączyły). Taką mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.




Gotowe fondue najlepiej podawać w garnku ustawionym na podgrzewaczu, aby ser nie zastygał zbyt szybko.




Smacznego!