wtorek, 25 sierpnia 2015

Makaron z tuńczykiem *przepis


Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, nadające się na każdą okazję, Jak dla mnie świetna odskocznia od jakże popularnych makaronów z sosem bolognese czy carbonara.

Składniki:
makaron (jaki, to już zależy od upodobań, ja użyłam kokardek)
1 duża cukinia
2 cebule
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 łyżki śmietany/jogurtu
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
oliwa z oliwek

Gotujemy makaron (czas podany na opakowaniu).
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju.




Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. 




Smażymy na niej cukinię i cebulę do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione. Następnie dodajemy tuńczyka oraz śmietanę/jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano.




Taką mieszankę nakładamy na makaron. Możemy dodatkowo ozdobić sałatą, pomidorem, listkami świeżej bazylii itp. itd.




SMACZNEGO!