wtorek, 25 sierpnia 2015

PAPRYKA FASZEROWANA *przepis




Przepis nie do końca pasuje do wszechobecnej tematyki świąt, ale może stanowić miłą odskocznię od typowo grudniowych dań. Ja bardzo lubię co jakiś czas wracać do tej mieszanki smaków.


Składniki:
2 papryki (mogą być kolorowe)
1 cebula
200g mięsa mielonego
Ser pleśniowy – ja używam Lazura
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
oliwa z oliwek





Paprykę przekrajamy na pół i wydrążamy ze środka wszystkie pestki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy przyprawami i smażymy.

Na dno wydrążonych połówek papryki wkładamy trochę pokruszonego sera pleśniowego. Dokładamy usmażone mięso z cebulką i całość raz jeszcze posypujemy serem.



Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy lekko oliwą i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C na ok 20-30 minut (tak aby ser się rozpuścił, a papryka zmiękła).



Smacznego!